Vad är utpressningsprogrammet WanaCrypt0r 2.0?

Vad är utpressningsprogrammet ”WanaCrypt0r 2.0” och varför attackerar det statliga sjukhus datorer i Storbritannien?

En massiv världsomspännande cyberattack inleddes idag och har infekterat ett antal högprofilsorganisationer runtom i världen, däribland den offentliga sjukvårdens datorer i Storbritannien.

Attacken utlöstes av en obehaglig typ av sabotageprogram, utpressningsprogram, som lirkat sig in på många datorer runtom i världen via e-post för att sedan sprida sig via nätverk. Sabotageprogrammet nekar åtkomst till data och kräver en lösensumma för dem tills en avgift betalats via bitcoin. 

WanaCrypt0r 2.0 har drabbat National Health Service i Storbritannien och tvingat sjukhus att omdirigera akutpatienter, drabbat Telefonica i Spanien samt datorer över hela Ryssland, Ukraina och Taiwan och gjort att datorer och information låsts och avkrävts en lösensumma för.

Vad är utpressningsprogram?

Utpressningsprogram är en typ av sabotageprogram som nekar åtkomst till en dator eller dess data och kräver en lösensumma (pengar för upplåsning, vanligtvis bitcoin som inte kan spåras).

Hur fungerar utpressningsprogram?

När en dator infekterats av ett utpressningsprogram ansluter datorn till en server för att programmet ska aktiveras. Data från den infekterade datorn börjar sedan krypteras och skickas till servern. När alla filerna krypterats visas ett meddelande på datorn med hot om att datamängderna raderas om inte betalning görs för avkryptering av filerna. I de flesta fall används ett tidur för att höja intensiteten i hotet.

Det kallas också för Wanna Decryptor 2.0, WCry 2, WannaCry 2 och Wanna Decryptor 2.

Hur mycket är det som begärs i lösensumma?
WanaCrypt0r 2.0 begär 0,1 bitcoin (cirka 177 USD) för att låsa upp innehållet på datorerna.Ansvarsfriskrivning

Innehåll, poäng, omdömen, trender och recensioner på denna webbplats tillhör topp10bastaantivirus.com. Informationen är endast avsedd att användas för forskning och informativa syften. Även om vi gör vårt bästa för att hålla all information uppdaterad och korrekt kan vi inte garantera detta på grund av det ständigt föränderliga viruslandskapet. För att kunna erbjuda den här informationen kostnadsfritt mottar topp10bastaantivirus.com penningmässig ersättning från några av de företag som presenteras för att visa upp sina produkter. Vi vill uppmärksamma dig på att storleken på den penningmässiga ersättningen påverkar placeringen på webbplatsen av respektive företag samt den ordningsföljd i vilken de presenteras.