Så här skyddar du dig mot nätfiskebedrägerier

Nätfiskebedrägerier, som fortsätter att hamna på löpsedlarna, utgör allvarliga hot för både privatpersoner, företag och institutioner. Det är hög tid att beväpna dig själv med den effektivaste formen av försvar: kunskap. Låt oss analysera problemet och framhäva tio väsentliga tips för att skydda sig själv mot alla cyberbrottslingar.

Tänk efter innan du klickar. Den bästa policyn är ofta att iaktta sund försiktighet, särskilt när du fått ett e-postmeddelande med uppmaningen att klicka på en länk som vid första anblick förefaller misstänkt eller verkar vara oskyldig. Hovra med muspekaren över länken för att se exakt vart den leder dig och läs texten i meddelandet igen innan du gör något mer. Om du fortfarande är osäker ber du om råd av en vän du litar på.

Bedöm säkerheten för webbplatsen. Det här är en enkel kontroll som tar några sekunder. Det finns alltså ingen ursäkt för att hoppa över den. Du befinner dig på en webbplats och är på väg att ange massor med känslig information. Du tvekar och funderar över om webbplatsen är legitim eller bedräglig. Som regel ska en betrodd webbplats som tillåter monetära transaktioner alltid skyddas av SSL-kryptering. Om det står ”https” och finns ett låst hänglås i webbadressen skyddas webbplatsen av SSL.

Kontakta källan. Du granskar intensivt ett e-postmeddelande som verkar vara från din bank där du uppmanas klicka på en länk så att du snabbt kan ange dina uppgifter för att förhindra en bedräglig transaktion. Ignorerar du e-postmeddelandet? Eller följer du bara instruktionerna och tar risken? Det finns ett tredje alternativ: kontakta källan. I detta scenario ringer du banken först på det telefonnummer som anges på deras officiella webbplats.

Var försiktig med bilagor. Vi får alla bilagor från vänner, familjemedlemmar och tjänsteleverantörer. För det mesta är de ofarliga. Men det säkraste är att inte förhasta sig innan de laddas ned eftersom de kan vara fulla av skadliga sabotageprogram. Se om texten i och rubriken på e-postmeddelandet samt avsändaradressen eller själva bilagan höjer varningsflaggor. Till exempel kan e-postmeddelandet låta ovanligt generiskt i stil med ”Hej, kan du ta en titt på den här rapporten snarast?”.

Ett annat användbart tips är att göra medvetna ansträngningar att hålla sig uppdaterad om nätfisketekniker genom att abonnera på nyhetskällor om internetsäkerhet. Till sist kan du naturligtvis rusta upp din onlinesköld genom att installera en ansedd antivirus- och antisabotageprogramsvit och genom att använda en brandvägg (helst en skrivbords-/nätverkskombination). Du kan också avsevärt förbättra ditt onlineskydd genom att hålla webbläsaren, operativsystemet och appar uppdaterade.

I slutändan går det ändå inte att helt eliminera risken för nätfiske. Men om du håller dessa tips i åtanke har du betydligt större chans att tidigt upptäcka hot och vidta nödvändiga åtgärder för att inte gå i cyberbrottslingarnas fällor.



Ansvarsfriskrivning

Innehåll, poäng, omdömen, trender och recensioner på denna webbplats tillhör topp10bastaantivirus.com. Informationen är endast avsedd att användas för forskning och informativa syften. Även om vi gör vårt bästa för att hålla all information uppdaterad och korrekt kan vi inte garantera detta på grund av det ständigt föränderliga viruslandskapet. För att kunna erbjuda den här informationen kostnadsfritt mottar topp10bastaantivirus.com penningmässig ersättning från några av de företag som presenteras för att visa upp sina produkter. Vi vill uppmärksamma dig på att storleken på den penningmässiga ersättningen påverkar placeringen på webbplatsen av respektive företag samt den ordningsföljd i vilken de presenteras.