Vad är ett sabotageprogram, och hur tar jag bort/förhindrar det?

Den engelska termen ”malware” är en sammanslagning av ”malicious” (skadlig) och ”software” (programvara). Det är ett program som utformats särskilt för att skada en dator. Det finns olika typer av sabotageprogram, bland annat spionprogram, maskar, tangentloggare, i stort sett alla program som är avsedda att invadera och orsaka skador på din dator.  

I dag skapas de flesta sabotageprogram i syfte att på nåt sätt generera kontanter, t.ex. genom att samla in bankuppgifter eller annan känslig information (spionprogram), logga lösenord (tangentloggare) eller korrumpera filer och tvinga offret att betala en lösensumma (utpressningsprogram).

Som du hör är sabotageprogram inte särskilt trevliga och du undrar säkert om de går att ta bort och hur du ska gå till väga för att ta bort dem om du skulle ha oturen att få ett på din enhet.  De goda nyheterna är att det är ganska enkelt att ta bort dem förutsatt att du har rätt program för borttagning av sabotageprogram.

En sabotageprogramsrensare är ett program som motverkar de negativa sidoeffekterna/effekterna av datorvirus och, i vårt fall, sabotageprogram.  Det här smarta programmet kan förhindra att sabotageprogram installeras genom att tjänster och processer hela tiden övervakas på din enhet.  När det upptäcker en förändring i systemet eller ett program frågar efter tillåtelse att köras kommer antivirusprogrammet att inspektera det. Resultatet beror på om programmet är ett virus eller inte. Om programmet är säkert kommer det tillåtas att köra, om inte blockeras det och sätts i karantän (ett tillstånd som gör att programmet inte kan användas).

Om du misstänker att du redan har ett sabotageprogram på din dator kan det fortfarande hjälpa att installera ett antisabotageprogram. När du väl har installerat det kan du skanna hela din enhet för att hitta eventuella sabotageprogram och sedan ta bort dem.

Ibland måste operativsystemet ominstalleras för att sabotageprogrammet ska kunna tas bort, det kan kosta en hel del pengar eftersom du då behöver be en IT-konsult att titta på din dator.  Varför inte prova en gratis skanner för sabotageprogram innan du springer iväg och köper?

I vissa undantagsfall kan sabotageprogram orsaka så mycket problem att de leder till fysisk skada på dina datorkomponenter. Tyvärr räcker det då ofta inte med ett antivirusprogram men vi rekommenderar alltid att börja med det.Ansvarsfriskrivning

Innehåll, poäng, omdömen, trender och recensioner på denna webbplats tillhör topp10bastaantivirus.com. Informationen är endast avsedd att användas för forskning och informativa syften. Även om vi gör vårt bästa för att hålla all information uppdaterad och korrekt kan vi inte garantera detta på grund av det ständigt föränderliga viruslandskapet. För att kunna erbjuda den här informationen kostnadsfritt mottar topp10bastaantivirus.com penningmässig ersättning från några av de företag som presenteras för att visa upp sina produkter. Vi vill uppmärksamma dig på att storleken på den penningmässiga ersättningen påverkar placeringen på webbplatsen av respektive företag samt den ordningsföljd i vilken de presenteras.